Categorieën
Binnenlandse Zaken

Wet digitaal vergaderen decentrale overheden

Tijdens de COVID-19-pandemie ontstond de noodzaak voor gemeenteraden (en andere decentrale volksvertegenwoordigingen) om digitaal te vergaderen. Hierin voorzag destijds de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming decentrale overheden. Gelijktijdig met de inwerkingtreding van deze tijdelijke wet is de Evaluatiecommissie tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming ingesteld, om te leren van de ervaringen die daarmee zijn opgedaan. In haar eindrapport kwam de evaluatiecommissie met de aanbeveling de wet aan te passen, zodat decentrale overheden digitaal kunnen vergaderen maar dan alleen in noodsituaties. Dit wetsvoorstel geeft een algemene mogelijkheid om digitaal te vergaderen in plaats van fysiek. Op een aantal uitzonderingen na, zoals raadsvergaderingen waarin raadsleden beëdigd worden, kunnen gemeenteraden zelf bepalen of en wanneer zij fysiek of digitaal vergaderen. De regering gaat er daarbij van uit dat fysiek en digitaal vergaderen gelijkwaardig zijn. Ook biedt het voorstel de mogelijkheid om te experimenteren met hybride vergaderen.

Tijdens de COVID-19-pandemie ontstond de noodzaak voor gemeenteraden (en andere decentrale volksvertegenwoordigingen) om digitaal te vergaderen. Hierin voorzag destijds de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming decentrale overheden. Gelijktijdig met de inwerkingtreding van deze tijdelijke wet is de Evaluatiecommissie tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming ingesteld, om te leren van de ervaringen die daarmee zijn opgedaan. In haar eindrapport kwam de evaluatiecommissie met de aanbeveling de wet aan te passen, zodat decentrale overheden digitaal kunnen vergaderen maar dan alleen in noodsituaties. Dit wetsvoorstel geeft een algemene mogelijkheid om digitaal te vergaderen in plaats van fysiek. Op een aantal uitzonderingen na, zoals raadsvergaderingen waarin raadsleden beëdigd worden, kunnen gemeenteraden zelf bepalen of en wanneer zij fysiek of digitaal vergaderen. De regering gaat er daarbij van uit dat fysiek en digitaal vergaderen gelijkwaardig zijn. Ook biedt het voorstel de mogelijkheid om te experimenteren met hybride vergaderen.

Klik hier voor meer informatie over dit wetsvoorstel.

Ben je voor of tegen wetsvoorstel 36558?

  • Voor 0%, 0
  • Tegen 100%, 2

Totaal aantal stemmen: 2

Abonneer op reacties
Abonneren op
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Terug
Home
De Macht
Wetsvoorstellen
Initiatieven
Het Volk
0
Neem deel aan het debatx