Categorieën
Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Voorstel van wet van de leden Paternotte en Hermans tot wijziging van de Embryowet in verband met de afschaffing van het tijdelijk verbod op het doen ontstaan van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek

Momenteel mag er volgens de Embryowet uitsluitend onderzoek worden gedaan met embryo’s die overblijven na ivf-behandelingen. Met dit wetsvoorstel willen de initiatiefnemers het verbod opheffen op het doen ontstaan van embryo’s voor onderzoek. Dit verbod is twintig jaar geleden door de wetgever als tijdelijk bedoeld. Na maximaal vijf jaar zou dit worden aangepast, op het moment dat er voldoende duidelijkheid was over de vraag wanneer beperkte toelating van het speciaal tot stand brengen van embryo’s gerechtvaardigd was. Ook met het oog op de medische mogelijkheden en de nationale en internationale ideeën hierover. Maar dat is nooit gebeurd.Sindsdien de invoering is de Embryowet drie keer geëvalueerd. In elk van deze evaluaties wordt aanbevolen het verbod op het doen ontstaan van embryo’s voor onderzoek op te heffen. Met strikte waarborgen kan er dan ruimte worden gegeven aan onder andere wetenschappelijk onderzoek en het verbeteren van de voortplantingsgeneeskunde. Embryo’s die overblijven na een ivf-behandeling zijn namelijk niet altijd geschikt voor onderzoek op deze gebieden, omdat deze embryo’s drie tot vijf dagen oud zijn. Daarmee zijn ze de vroegste ontwikkelingsstadia al voorbij, terwijl in deze fase unieke biologische processen plaatsvinden, die later in de ontwikkeling niet meer terugkomen.

Momenteel mag er volgens de Embryowet uitsluitend onderzoek worden gedaan met embryo’s die overblijven na ivf-behandelingen. Met dit wetsvoorstel willen de initiatiefnemers het verbod opheffen op het doen ontstaan van embryo’s voor onderzoek. Dit verbod is twintig jaar geleden door de wetgever als tijdelijk bedoeld. Na maximaal vijf jaar zou dit worden aangepast, op het moment dat er voldoende duidelijkheid was over de vraag wanneer beperkte toelating van het speciaal tot stand brengen van embryo’s gerechtvaardigd was. Ook met het oog op de medische mogelijkheden en de nationale en internationale ideeën hierover. Maar dat is nooit gebeurd.Sindsdien de invoering is de Embryowet drie keer geëvalueerd. In elk van deze evaluaties wordt aanbevolen het verbod op het doen ontstaan van embryo’s voor onderzoek op te heffen. Met strikte waarborgen kan er dan ruimte worden gegeven aan onder andere wetenschappelijk onderzoek en het verbeteren van de voortplantingsgeneeskunde. Embryo’s die overblijven na een ivf-behandeling zijn namelijk niet altijd geschikt voor onderzoek op deze gebieden, omdat deze embryo’s drie tot vijf dagen oud zijn. Daarmee zijn ze de vroegste ontwikkelingsstadia al voorbij, terwijl in deze fase unieke biologische processen plaatsvinden, die later in de ontwikkeling niet meer terugkomen.

Klik hier voor meer informatie over dit wetsvoorstel.

Ben je voor of tegen wetsvoorstel 36416?

  • Voor 0%, 0
  • Tegen 0%, 0

Totaal aantal stemmen: 0

Abonneer op reacties
Abonneren op
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Terug
Home
De Macht
Wetsvoorstellen
Initiatieven
Het Volk
0
Neem deel aan het debatx