Categorieën
Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Voorstel van wet van de leden Paternotte en Hermans tot wijziging van de Embryowet en de Wet op bijzondere medische verrichtingen in verband om een preïmplantatie genetische test (PGT) op dragerschap mogelijk te maken

Het selecteren van embryo’s is toegestaan als er een risico is dat het kind zelf ziek wordt. Maar het is nu niet toegestaan als het kind alleen drager van de ernstige erfelijke aandoening kan worden. Dan wordt het kind weliswaar zelf waarschijnlijk niet (ernstig) ziek, maar kan het de aandoening later wel weer doorgeven aan de eigen kinderen – die op hun beurt dus weer ziek kunnen worden.Dat is wat de initiatiefnemers met dit wetsvoorstel willen: de PGT (preïmplantatie genetische test) moet ook kunnen worden gebruikt om dragerschap van een ernstige erfelijke aandoening te voorkomen. Dat dragerschap brengt namelijk net zo goed heel veel leed met zich mee.De PGT is een genetische test die wordt uitgevoerd in combinatie met een Ivf-traject als er kans is op een ernstige genetische aandoening. De test gebeurt vooraf aan de plaatsing van een embryo (preïmplantie).

Het selecteren van embryo’s is toegestaan als er een risico is dat het kind zelf ziek wordt. Maar het is nu niet toegestaan als het kind alleen drager van de ernstige erfelijke aandoening kan worden. Dan wordt het kind weliswaar zelf waarschijnlijk niet (ernstig) ziek, maar kan het de aandoening later wel weer doorgeven aan de eigen kinderen – die op hun beurt dus weer ziek kunnen worden.Dat is wat de initiatiefnemers met dit wetsvoorstel willen: de PGT (preïmplantatie genetische test) moet ook kunnen worden gebruikt om dragerschap van een ernstige erfelijke aandoening te voorkomen. Dat dragerschap brengt namelijk net zo goed heel veel leed met zich mee.De PGT is een genetische test die wordt uitgevoerd in combinatie met een Ivf-traject als er kans is op een ernstige genetische aandoening. De test gebeurt vooraf aan de plaatsing van een embryo (preïmplantie).

Klik hier voor meer informatie over dit wetsvoorstel.

Ben je voor of tegen wetsvoorstel 36417?

  • Voor 0%, 0
  • Tegen 0%, 0

Totaal aantal stemmen: 0

Abonneer op reacties
Abonneren op
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Terug
Home
De Macht
Wetsvoorstellen
Initiatieven
Het Volk
0
Neem deel aan het debatx