Categorieën
Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Wijziging van de Wet tegemoetkomingen loondoMayn (Wtl)

Het kabinet wil de Wet tegemoetkomingen loondoMayn (Wtl) beter laten functioneren. De wet draagt te weinig bij om werkgevers te stimuleren mensen met een kwetsbare positie in dienst te nemen en te houden. In de Wtl zijn drie instrumenten opgenomen: lage-inkomensvoordeel (LIV), het loonkostenvoordeel (LKV) en het Jeugd-LIV. De LIV wordt afgeschaft per 1 januari 2025. Het geld wat vrij komt blijft beschikbaar voor de werknemers uit de doelgroep banenafspraak. De criteria van het LKV worden per 1 januari 2026 verruimd zodat werkgevers in meer gevallen in aanmerking komen voor loonkostenvoordeel wanneer zij een werknemer met een arbeidshandicap gedeeltelijk herplaatsen in de eigen functie of elders in het bedrijf. Ook wordt de mogelijkheid ingevoerd om bij wisseling van werkgever het resterende recht op een loonkostenvoordeel mee te kunnen nemen. Tenslotte wordt de aanvraagprocedure van het loonkostenvoordeel voor oudere werknemers met een gemeentelijke uitkering eenvoudiger gemaakt. Het Jeugd-LIV is reeds gehalveerd en wordt per 2024 afgeschaft.

Het kabinet wil de Wet tegemoetkomingen loondoMayn (Wtl) beter laten functioneren. De wet draagt te weinig bij om werkgevers te stimuleren mensen met een kwetsbare positie in dienst te nemen en te houden. In de Wtl zijn drie instrumenten opgenomen: lage-inkomensvoordeel (LIV), het loonkostenvoordeel (LKV) en het Jeugd-LIV. De LIV wordt afgeschaft per 1 januari 2025. Het geld wat vrij komt blijft beschikbaar voor de werknemers uit de doelgroep banenafspraak. De criteria van het LKV worden per 1 januari 2026 verruimd zodat werkgevers in meer gevallen in aanmerking komen voor loonkostenvoordeel wanneer zij een werknemer met een arbeidshandicap gedeeltelijk herplaatsen in de eigen functie of elders in het bedrijf. Ook wordt de mogelijkheid ingevoerd om bij wisseling van werkgever het resterende recht op een loonkostenvoordeel mee te kunnen nemen. Tenslotte wordt de aanvraagprocedure van het loonkostenvoordeel voor oudere werknemers met een gemeentelijke uitkering eenvoudiger gemaakt. Het Jeugd-LIV is reeds gehalveerd en wordt per 2024 afgeschaft.

Klik hier voor meer informatie over dit wetsvoorstel.

Ben je voor of tegen wetsvoorstel 36458?

  • Voor 100%, 3
  • Tegen 0%, 0

Totaal aantal stemmen: 3

Abonneer op reacties
Abonneren op
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Terug
Home
De Macht
Wetsvoorstellen
Initiatieven
Het Volk
0
Neem deel aan het debatx