Categorieën
Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Wijziging van de Wet publieke gezondheid (i.v.m. vergunningplicht en meldplicht bij het verrichten van handelingen met het poliovirus)

Polio is een ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door het poliovirus. Sinds 1957 worden in Nederland kinderen via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen polio. Na de invoering hiervan is het aantal gevallen van polio in Nederland sterk gedaald. Maar zolang het poliovirus niet wereldwijd volledig is uitgeroeid, is er een risico op herintroductie van het virus. Daarom bestaat er sinds 1988 een mondiale bestrijdingsaanpak om een poliovrije wereld te realiseren. De bedoeling is de ziekte helemaal uit te roeien met een grootschalige vaccinatiestrategie. Er zijn in Nederland bedrijven en organisaties die handelingen verrichten met het poliovirus, onder meer om vaccins te ontwikkelen en te produceren. Om te zorgen dat dit zo veilig mogelijk gebeurt, is het belangrijk dat er eisen zijn op het gebied van ‘containment’: het risico op het vrijkomen van het poliovirus, bedoeld of onbedoeld, zo klein als mogelijk te maken. De voorgestelde wijziging van de wet draagt hieraan bij door een vergunningplicht in te stellen voor het verrichten van handelingen met bepaalde typen poliovirus. Ook wordt in het wetsvoorstel een meldingsplicht voorgesteld voor bepaalde poliovirussen. Zo wordt duidelijker waar er met welk virus wordt gewerkt.

Polio is een ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door het poliovirus. Sinds 1957 worden in Nederland kinderen via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen polio. Na de invoering hiervan is het aantal gevallen van polio in Nederland sterk gedaald. Maar zolang het poliovirus niet wereldwijd volledig is uitgeroeid, is er een risico op herintroductie van het virus. Daarom bestaat er sinds 1988 een mondiale bestrijdingsaanpak om een poliovrije wereld te realiseren. De bedoeling is de ziekte helemaal uit te roeien met een grootschalige vaccinatiestrategie. Er zijn in Nederland bedrijven en organisaties die handelingen verrichten met het poliovirus, onder meer om vaccins te ontwikkelen en te produceren. Om te zorgen dat dit zo veilig mogelijk gebeurt, is het belangrijk dat er eisen zijn op het gebied van ‘containment’: het risico op het vrijkomen van het poliovirus, bedoeld of onbedoeld, zo klein als mogelijk te maken. De voorgestelde wijziging van de wet draagt hieraan bij door een vergunningplicht in te stellen voor het verrichten van handelingen met bepaalde typen poliovirus. Ook wordt in het wetsvoorstel een meldingsplicht voorgesteld voor bepaalde poliovirussen. Zo wordt duidelijker waar er met welk virus wordt gewerkt.

Klik hier voor meer informatie over dit wetsvoorstel.

Ben je voor of tegen wetsvoorstel 36334?

  • Voor 0%, 0
  • Tegen 0%, 0

Totaal aantal stemmen: 0

Abonneer op reacties
Abonneren op
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Terug
Home
De Macht
Wetsvoorstellen
Initiatieven
Het Volk
0
Neem deel aan het debatx