Categorieën
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen

In het regeerakkoord 2017 ‘Vertrouwen in de Toekomst’ staat de afspraak om de positie van de boer in de keten te versterken. Het wetsvoorstel heeft als doel te zorgen voor betere mogelijkheden om samen te werken in de land- en tuinbouwsector, het erop toe te zien dat boeren en tuinders eerlijkere prijzen ontvangen en om oneerlijke handelspraktijken aan te pakken. De boer staat onderaan in de keten. De schakels verderop in de keten kennen een grotere mate van concentratie waardoor de onderhandelingsmacht tussen de verschillende partijen in de keten onevenwichtig verdeeld kan zijn. De prijs is voor consumenten een belangrijk aankoopcriterium en zorgt voor een continue druk om verkoopprijzen te verlagen. Dit maakt dat boeren en tuinders vaak prijzen in de markt moeten accepteren en hun positie in de keten snel onder druk komt te staan. Voorbeelden van oneerlijke handelspraktijken zijn onduidelijke contractvoorwaarden, plotselinge of ongerechtvaardigde annulering van bestellingen of opzegging van contracten, gedwongen betaling voor promotie en/of reclamekosten, onverklaarbare afkeur van producten en gedwongen terugname van onverkochte producten. Dit wetsvoorstel is de implementatie van Richtlijn (EU) 2019/633. Uiterlijk 1 mei 2021 moet de richtlijn in de Nederlandse wetgeving zijn geïmplementeerd.

In het regeerakkoord 2017 ‘Vertrouwen in de Toekomst’ staat de afspraak om de positie van de boer in de keten te versterken. Het wetsvoorstel heeft als doel te zorgen voor betere mogelijkheden om samen te werken in de land- en tuinbouwsector, het erop toe te zien dat boeren en tuinders eerlijkere prijzen ontvangen en om oneerlijke handelspraktijken aan te pakken. De boer staat onderaan in de keten. De schakels verderop in de keten kennen een grotere mate van concentratie waardoor de onderhandelingsmacht tussen de verschillende partijen in de keten onevenwichtig verdeeld kan zijn. De prijs is voor consumenten een belangrijk aankoopcriterium en zorgt voor een continue druk om verkoopprijzen te verlagen. Dit maakt dat boeren en tuinders vaak prijzen in de markt moeten accepteren en hun positie in de keten snel onder druk komt te staan. Voorbeelden van oneerlijke handelspraktijken zijn onduidelijke contractvoorwaarden, plotselinge of ongerechtvaardigde annulering van bestellingen of opzegging van contracten, gedwongen betaling voor promotie en/of reclamekosten, onverklaarbare afkeur van producten en gedwongen terugname van onverkochte producten. Dit wetsvoorstel is de implementatie van Richtlijn (EU) 2019/633. Uiterlijk 1 mei 2021 moet de richtlijn in de Nederlandse wetgeving zijn geïmplementeerd.

Klik hier voor meer informatie over dit wetsvoorstel.

Ben je voor of tegen wetsvoorstel 35642?

  • Voor 0%, 0
  • Tegen 0%, 0

Totaal aantal stemmen: 0

Abonneer op reacties
Abonneren op
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Terug
Home
De Macht
Wetsvoorstellen
Initiatieven
Het Volk
0
Neem deel aan het debatx